O nas

Začetki

Leta 1974 mi je v roke prišla knjižica dr. Rada Smerduja o zdravilnih rastlinah, katera me je dobesedno potegnila vase. Že naslednjo pomlad sem poznal skoraj vsa zelišča katera opisuje. Poznal sem njihovo delovanje, kako jih uporabljati, s katerimi se nekatere lahko zamenjajo, katere so strupene ali pa zaščitene
Po knjižici sem začel nabirat zelišča zase in prijatelje. Ko sem se poročil, sem svoje izkušnje prinesel tudi v svojo družino. Nabirali in uporabljali smo tudi takšna zelišča, za katere danes vemo, da imajo strupene učinkovine, nekatere celo rakotvorne, omejeno uporabo ali pa se ne smejo uporabljati v kombinaciji s sintetičnimi zdravili. Z leti je zorelo naše znanje in želja, da bi z zelišči pomagali drugim ljudem. Vendar poguma za nadaljnji korak ni bilo.
» Vsaka slaba stvar ni vedno slaba, velikokrat je samo začetek oblikovanja poti katere si prej nismo niti predstavljali oz. imeli poguma, da bi po njej stopali«.  Ekonomska kriza v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je pripomogla, da smo naredili korak naprej k uresničitvi svojih sanj.
Odločili smo se, da svojo strast spremenimo v poklic. Pričeli smo nabirat zelišča za trg. Nabiralništvo ni trajalo dolgo, saj smo hitro spoznali kaj pomeni nabirati zelišča zase in kaj za prodajo. Ko nabiraš zelišča zase le teh ne potrebuješ veliko in ohraniš dobro kakovost, ko pa pričneš zelišča nabirat za prodajo, se količina nabranih zelišč močno poveča s tem pa žal pade kakovost.
Zato smo leta 1998 zasadili prvi nasad žajblja in vrtnih zelišč. Zaradi področje kjer živimo, je bila pridelava zelišč zelo omejena, saj ni vode, strma s soncem obsijana pobočje z odcedno zemljo. Ker vsa zelišča niso uspevala pri teh pogojih smo se odločili, da najamemo zemljo opuščenih kmetij. Vendar smo imeli en pogoj in sicer, da je bila njiva vsaj 15 let zatravljena in samo enkrat na leto košena. Zakaj tak pogoj? Želeli smo izključiti uporabo mineralnih gnojil, gnojevke in škropiv. Kljub temu smo naredili analizo zemlje na 32 različnih elementov, ostankov pesticidov in težkih kovin.
Najete travnike smo preorali s traktorjem. Ročno smo zasadili zelišča, jih ročno okopavali in pobirali. Takšen način dela se je izkazal za pravilnega, kajti rastlinam smo dali ustrezne pogoje za rast in razvoj. Zemlja nam je dala vrhunski pridelek. Miselnost smo ohranili vse do danes, vendar malo bolj poznamo zakonitosti narave. Postali smo prva registrirana zeliščna kmetija v Sloveniji, katera se izključno ukvarja s pridelavo in predelavo zdravilnih in aromatičnih rastlin. Takoj smo se vključili v ekološko kontrolo.
Ker je bila pridelava zelišč v samostojni Sloveniji še v povojih ni bila urejena zakonodaja, ki določa pridelavo. Kot pionirji na tem področju smo morali poseči tudi na to področje. Začeli smo urejati zakonsko podlago o statusu pridelovalcev, dopolnilni dejavnosti na kmetiji, davčni zakonodaji s področja pridelave in predelave zelišč in NPK.

danes

Danes
Po 25 letih poklicnega dela z zelišči, smo še vedno največja zeliščna kmetija v Sloveniji.
Pridelujemo okoli 40-45 različnih zelišč, katera sami prodajamo s svetovanjem o uporabi in
pripravi.

Poslanstvo, ki ga opravljamo nas veseli, še posebej zato, ker s svojim delom prispevamo k
zdravju širše množice uporabnikov. Upam, da bodo našemu zgledu sledili tudi mlajši rodovi.

Ustanovitelji

  • pobudniki za ustanovitev komisije za zelišča pri KGZS in smo jo tri mandate vodili.
  • pobudniki in soavtorji NPK zeliščar / zeliščarka
  • Ustanovili društvo Arnika, ki združuje pridelovalce in predelovalce zdravilnih zelišč v Sloveniji.

Dosežki

  • Leta 2009 zasedli prvo mesto s kmetije za vas.
  • Leta 2018 dobitniki treh zlatih priznanja z dobrot slovenskih kmetij
  • Leta 2019 dobitniki treh zlatih priznanja z dobrot slovenskih kmetij
  • Leta 2020 prejemniki treh znakov kakovosti in petih zlatih priznanj