V 8. stoletju so ga po Evropi pričeli uporabljat za izdelavo piva, hmelj pivu daje grenak okus in ga konzervira. V srednjem veku je hmelj veljal kot sredstvo za »čiščenje krvi«, znan pa je bil tudi njegov pomirjujoč učinek.
Deluje pomirjujoče, sedativno in miri oz. sprošča krče– pomirjujoč učinek je dobro dokumentiran
Zaradi grenčine pospešuje prebavo
Uporablja se pri vseh oblikah nemira, občutku strahu, motnjah spanca, nervozi, razdraženosti in slabemu teku.
Estrogeno delovanje so v ljudski medicini nekdaj že poznali
Zavira celo rast povzročitelja tuberkuloze in različnih glivic.
UPORABA V VETERINI
Nemirnim in nervoznim živalim, ki imajo zaradi tega pogosto prebavne motnje, dodajamo hrani storžke hmelja. Majhnim živalim pripravimo zeliščne blazine.
Pripravki:Čaj
Masa droge: 20 g (količina zadostuje za pripravo 40 skodelic čaja)